roendeit

Misiunea noastra este sa ajutam aici si acum.

SAM.I Forum 2015

IMG 3108

 

In perioada 27.08.2015 - 29.08.2015 reprezentantii Federatiei Samaritenilor Romani : Presedinte Cristian Anton VINTILESCU, Ramona SANDU, Gabriela BURLACU, Ionut SURDESCU,
( A.S.B ROMANIA), au participat la INTERNATIONAL SAMARITAN FORUM 2015 ce s-a desfasurat la sediul EURAC - Bolzano - Italy.

In prima zi ( 27.08.2015) s-au intalnit participantii comitetului administrativ SAM.I care au discutat despre posibilele retelele pentru ajutorul refugiatilor si despre biroul reprezentativ european SAM.I din Brussels ( misiune, colaborare cu membrii SAM.I).

A doua zi, 28.08.2015 reprezentantii Crucii Albe : Dr. Ivo BONAMICO – Director, Barbara SIRI – Presedinte au deschis conferinta cu mesajul video transmis de Presedintele SAM.I, domnul Knut Fleckenstein, cu multumirile adresate participantilor si cu invitatia de a celebra impreuna 50 de ani de existenta a Crucii Albe.

Au urmat apoi:

1.Obiectivele conferintei si anume :
- primul ajutor de la inceput pana in zilele noastre ( noi standarde, tehnologii, aparate)
- dialogul , comunicarea intre toti participantii conferintei cu scopul cunoasterii si crearii unei retele puternice samaritene

2. Martha Stocker a vorbit despre prevenire, misiunile de urgenta, provocarile actuale : valul refugiatilor, toate acestea avand ca rezolvare munca in echipa la nivel european.

3.Dr. Rudolf Pollinger a vorbit despre capacitatea societatii civile. Implicarea societatii civile este foarte importanta in cadrul protectiei civile.
Dezastrele naturale: cutremure, inundatii, etc au crescut tocmai de aceea avem nevoie de o reorientare iar societatea trebuie implicata activ prin participare directa. Planificarea, prevenirea increderea, cooperarea si capacitatea liderilor de a conduce este tot ceea ce avem nevoie.
Nu avem multe cunoastinte despre hazardele naturale , nu ne implicam prea mult. Cu toate acestea populatia ar trebui sa fie informata despre cum si cand sa ajute. Pe langa echipa de pompieri, cetatenii trebuie antrenati si implicati activ atat in prevenire cat si in pregatirile necesare interventiei in cazul unui dezastru. Prevenirea este esentiala de aceea trebuie luate in considerare foarte multe aspecte, incepand de la felul cum sunt construite cladirile si pana la existenta unei retele de oameni care sa fie pregatiti sa evalueze riscurile existente, oricand. Examinarea nivelului sigur ar trebui sa fie pe primul loc, ca o tema majora pentru fiecare dintre noi. Oamenii au nevoie de informatii referitoare la prevenire si interventie. Impreuna pot actiona precum, o retea foarte puternica, deoarece oamenii reprezinta de fapt cheia fiecarei actiuni de ajutorare. Intr-adevar , nu putem rezolva dezastrele imediat, avem nevoie de resurse , dar aceste resurse se obtin tot prin intermediul oamenilor.
Informatiile referitoare la dezastre trebuie sa fie accesibile, valabile si intodeauna sa circule rapid. Voluntarii , asociatiile si persoanele cu putere de decizie de la nivelul municipalitatilor sunt resurse vitale pentru protectia civila. Este indicat sa lucram impreuna precum o echipa de marmote (suricate).

4.Jurgen Grassl a vorbit depre optimizarea cursurilor de prim ajutor , despre standardele europene. Certificatele de prim ajutor nu sunt recunoascute in orice tara, cursurile trainerilor trebuie reinnoite la 2 ani. Ne -a adresat apoi cateva intrebari: Demonstratiile sa fie facute doar de trainer sau sa fie repetate de fiecare participant? Sa luam cazul lectiilor: CPR –ul si utlizarea AED-ului. Acestea trebuie demonstrate doar de profesor? Cata teorie si cata practica ar fi indicate intr-un curs?
Problema majora este reprezentata de faptul ca foarte multe persoane mor deoarece tehnicile de prim ajutor inca nu sunt cunoscute.
Pe de alta parte, primul ajutor ar trebui sa fie predat si persoanelor cu handicap, si ele au nevoie de cunostinte medicale.

5. Georg Rammlmair: primul ajutor trebuie sa fie cunoscut mai ales de catre tineri si apoi de catre intreaga populatie. In Italia , primul ajutor este definit de lege. La fiecare 5ani exista un congres despre primul ajutor.
Crucea Alba vrea sa optimizeze primul ajutor prin cursuri, web site, carti.
Obiectivele sunt:
- Simularile practice
- Urgentele pediatrice
- Programele pentru evenimentele sportive
Copii sunt foarte usor de antrenat, ei detin o memorie formidabila tocmai de aceea 4100 de manechine Mini Anne sunt oferite spre practica copiilor cu varste intre 11-13ani . Oamenii care au parcurs un curs de prim ajutor spun ca apeleaza 112 datorita cunoastintelor acumulate in timpul cursului.
In 2009-2014 , 20000 de copii au fost instruiti in acordarea primului ajutor. Masurile de igiena sunt importante si trebuie respectate.
Un sondaj realizat la nivelul profesorilor a demonstrat ca acestia au fost receptivi si au cerut cursuri referitoare la CPR, urgente pediatrice si urgentele care implica traumatisme.
Scoala este un pod intre profesor si elev iar primul ajutor ar trebui introdus in programa scolara.
Noile aparate imbunatatesc foarte mult acordarea primulii ajutor: telefoane performante, AED-uri noi, Dronele care aduc AED-ul la locul accidentului.

6. Gerson Conrad: siguranta este pe primul loc. Suntem oare siguri? Echipele medicale sunt pregatite?
Ce ziceti daca va spun ca 60 % din accidente se petrec in timpul aterizarii respectiv decolarii avionului?
Performanta echipei inseamna de fapt abilitati si comportament, acestea doua sunt dependente una de cealalta.
Performanta este dinamica. Echipa trebuie antrenata impreuna, tocmai de aceea sunt bune simularile, pentru a recunoaste si a minimiza greselile umane. Scenariile reale ocupa un loc central : participantii privesc de fapt “transmisiunea in direct a unui accident” .
Scopul cursurilor este acela de a capta cunostinte pe timp indelungat.
O alta tema abordata : Siguranta pacientului in salvarile situate la inaltime.
Exista conceptul 10 secunde pentru 10 minute ( Problema, Echipa, Planul, Distributia, Feedback-ul, Actiunea), toate aceste elemente trebuie luate in considerare. Si sa avem intotdeauna un plan B.

7. Claudio Benvenuti: conceptul de defibrilator.
Elementele succesului: organizarea profesionala, eficienta acordarii primului ajutor.
Avem nevoie de suport politic si institutionalizat. Primul salvator este extrem de important deoarece 70% din cazurile de stop cardiac se intampla acasa. Primul salvator este cel care acorda prim ajutor inainte de aparitia ambulantei. Exista “ Ceremonia cavalerilor inimiii” prin intermediul careia persoane obisnuite decid voluntar sa devina primi salvatori.
71.8 % dintre primii salvatori sunt capabili sa intervina in mai putin de un minut.

8. Stefano Dominelli a vorbit depre proiectul Momentum – reteaua de salvare in cazuri urgente prin intermediul unei platforme mobile. Exista un sistem de alerta: prin intermediul faxului, telefonului, email-ului. Foarte important in acest sistem este asigurarea datelor. Se selecteaza cel mai apropiat prim salvator si acest lucru este benefic deoarece evita incidentele. Catre utilizatorii programului sunt transmise: distantele, datele, listele cu AED/ GPS, unde sunt localizate ambulantele, toate apar in mod automat.

9. Friedrich Holle a prezentat proiectul : “Drone”.
Foarte multe persoane mor din cauza stopului cardiac , asa ca numar in Europa : 700 000 persoane iar in Germania : 100 000 persoane.
Dronele nu sunt altceva decat niste taxi-uri care livreaza ajutor automat. Exista 20 de modele. Pentru utilizarea lor avem nevoie de permisiunea celor de la Controlul traficului aerian si de cunostinte . Actioneaza pe o raza de 10km.

10. Carmine Rizza a vorbit despre cutremure. Efectele sunt acelasi chiar si in ziua de azi insa se poate lucra foarte mult in departamentul de prevenire si constructii.

Alaturi de aceste prezentari am avut working groups :
- Primul ajutor de la inceputuri
- Utilizarea dronelor
- Programul “Junior First Responder”
- Cursuri simulate/asistate de calculator

A doua zi, 29.08.2015, Jurgen Huber a vorbit depre Serviciile de urgenta, in urmatorii 10 ani. Este imposibil sa estimam exact ce se va intampla in urmatorii 10 ani, insa cursurile de perfectioanare pentru salvatori si populatie vor exista cu siguranta. De asemenea sisteme noi, materiale, tehnica medicala toate acestea se innoiesc. Exista la ora actuala, un program instalat pe tableta prin intermediul caruia poti accesa un singur buton, de exemplu butonul “ foc” si primesti imediat informatii referitoare la locul incendiului, harta detailata. Este un sistem parametric, depinde de setarile pe care le faci.

2.Barbara Siri – Presedinte Crucea Alba ne-a prezentat proiectul “Voluntariatul persoanelor in varsta”. De ce sa avem ca si voluntari persoane in varsta? Pentru ca aceste persoane vor sa fie active, sunt constiincioase , capabile si te poti baza pe ei mai mult decat poti crede. Exista si avantajul de a combina generatia tanara cu generatia in varsta si de a invata reciproc una de la cealalta multe cunostinte.

3.Ivo Bonamico ne-a prezentat proiectul : “Serviciile de urgenta realizate cu ajutorul elicopterelor”. In 1987 a fost introdusa aceasta forta, anul 2010 reprezentand anul de cand serviciile de urgenta realizate prin intermediul elicopterelor au propria asociatie.
Cu toate acestea, este necesar ca pilotii si echipele medicale sa beneficieze de cursuri de perfectionare permanent.
In anul 2014 au avut 2769 de misiuni pe parcursul zilei si un numar de 2576 de pacienti, in total 100 800 de minute de zbor.

4.Manfred Brandstatter continua sa ne prezinte proiectul Elicopterelor .
85 % din cazuri au fost reprezentate de urgentele primare si 15 % de transferurile intre spitale.

5.Luigi Blarasin a prezentat proiectul “ Hypothermia” . Este o provocare sa identifici hipotermia. De asemenea este o provocare sa stabililesti situatiile cand poti apela la protocolul CPR

Concluziile existente in urma acestei conferinte sunt:

Posibilitati de cooperare in urmatoarele domenii si activitati:

1. Schimbul de experienta la nivelul asociatiilor ONG
2. Sponsori internationali
3. Baza de date la nivelul internet-ului
4. Intalniri intre parteneri

DMC Firewall is a Joomla Security extension!